Özel Direksiyon Dersi

Özel direksiyon dersi ARGE çalışmalarımız sonucunda Özcem Sürücü Kursu olarak bilinçli sürücüler yetiştirmek ve kuralları harfiyen uygulayan yeni sürücüler trafiğe kazandırmak amacıyla özel direksiyon dersleri programımızı başlatmış bulunmaktayız.  Daha önce sürücü belgesi almış olan ancak; akan trafikte belirli bir seviyeye gelememiş yetişkin bireylerin özel sürücü kurslarından belirli bir ücret karşılığı aldıkları araç derslerine Özel Direksiyon Dersi denir. Bu dersler uzman kadrolar tarafından pedagojik formasyon ve direksiyon eğitmeni sertifikalarına sahip öğretmenler tarafından verilmelidir. Eğitim alacak olanlar kullanım durumlarına göre sürücü kursu direksiyon eğitmenlerinin görüşleri çerçevesinde ister sürücü kursu ister kendi araçlarıyla derse çıkabilirler. Bu dersler 2 saat ile adayın durumuna ve isteğine bağlı olarak 30 saate kadar verilebilir.

Kimler Özel Direksiyon Dersi Almalıdır?

Daha önce ehliyeti olan ancak araç kullanma pratiği olmayanlar ile akan trafikte kendini geliştirmek isteyen herkes bu dersleri alabilir. Aynı zamanda sürücü belgesi olmayıp ancak direksiyon sınavlarına girmeden önce belli bir pratiğe ulaşmak isteyen sürücü adayları yazıldıkları kurstan olmak kaydıyla bu dersleri alabilirler.

Derslerde Neler Öğretiliyor?

Özel direksiyon dersine başlamadan önce adayın psikolojik ve zihinsel hazırlıklarını yapmakla işe başlamalıyız. Özcem Sürücü Kursu direksiyon eğitmenleri bu konularda gerekli formasyona sahiptirler.

İlk adım: Araç tanıtımıyla başlanır. Ön kaput açılarak aracın temel parçaları öğretilir. Arka bagajda olması gerekenler hakkında bilgiler verilir. Araç lastik kontrollerinin nasıl yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilir.
İkinci adım: Koltuk ve ayna ayarlarının doğru açıları hakkında bilgi verilir. Emniyet kemeri özellikleri ve kullanımı anlatılır.
Üçüncü adım: Direksiyon kullanımı ve doğru duruş nasıl olması gerektiği uygulamalı olarak anlatılır.
Dördüncü adım: Araç gösterge panelleri ayrıntılı olarak anlatılır. Devir saatinin kullanımı vites değişimleri hakkında gerekli temel bilgiler verilir.
Beşinci Adım: Pedallar ve işlevleri hakkında bilgi verilerek ilk derse geçilir.

Özel Direksiyon Ders Aşamaları

İdeal özel direksiyon ders saati sayısı en az 10 dersten oluşacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu şekilde her gün iki ders olacak şekilde planlanmaktadır. Bu şekilde daha verimli dersler ortaya çıkmaktadır. Aksi halde birçok bilgi verilemeden dersler bitmiş olacaktır. Özel direksiyon derslerindeki temel mantık kişinin kullandığı araca tam hakim olması ve kimsenin yardımı olmadan trafikte aracını sevk ve idare edecek düzeye ulaştırılmasıdır.

İlk Ders: Manuel vitesli araç kullanılacaksa öncelikle kavrama noktası hakkında bilgiler verilir. Daha sonra debriyaj pedalını yavaş yavaş kaldırırken aracın titremesini ya da devir saatindeki ibrenin 900 devre doğru çıktığına bakılarak, fren pedalında ayağımızı çekerek gaz pedalına getiririz. Yavaş ve stabil bir şekilde gaz vererek aracımızı kaldırırız. Otomatik vitesli araçlarda freni bırakıp stabil şekilde gaz verilerek araç hareket ettirilir.
İkinci Ders: Mümkünse direksiyon sınavlarının yapıldığı herhangi bir ilçenin direksiyon eğitim ve sınav alanında bol bol dur kalk ve direksiyon kullanma eğitimleri verilir.

Üçüncü Ders: İlk iki derste öğretilenlerin bol bol egzersizleri yapılır. Akan trafikte aktif araç kullanması sağlanır.
Dördüncü Ders: Akan trafikte araç kullanmaya devam edilir. Şeridinde araç kullanma, dönüşlerde ve şerit değişimlerinde sinyallerin kullanımı, kasislerde yavaşlama ve gerekirse vites küçültme gibi eğitimler verilir.

Beşinci Ders: Herhangi bir düz yolda geri geri en az 25 metre olacak şekilde manevra yapmayı öğretiriz. Bu işlemi yaklaşık olarak 10-15 kez tekrarlayarak pratiğe geçilmesi sağlanır.
Altıncı Ders: İlk beş derste öğretilenler hakkında detaylı bilgilendirme ve tekrarlar yapılır.

Yedinci Ders: Sürücü ilk altı aşamayı başarıyla yerine getirememişse, ilk altı ders tekrar tekrar yapılarak kavratılmaya çalışılır. Eğer sürücü ilk altı aşamayı başarıyla geçebilmişse artık akan trafikte parkur dışına çıkılır.
Sekizinci Ders: Sürücü parkur dışında en az 50 dakika kadar İstanbul turu atabilir. Bu şekilde hem aktif trafiği hem de trafik levha ve işaretlerine aşinalık kazanması sağlanır.

Dokuzuncu Ders: Park yapma eğitimleri için en yakın AVM’nin oto parkında fazla araç olmayan bir yer seçilerek L park eğitimleri verilir.
Onuncu Ders: İki araç arasına park yapma eğitimlerine geçilir. 4 duba arasına park yapması sağlanır.

Kendi Araçlarıyla Eğitim

Öğrenci kendini trafiğe hazır hissediyorsa, kurs ve direksiyon eğitmeninin onayıyla akan trafiğe kendi aracıyla özel direksiyon dersi alabilir. Özel direksiyon derslerini başarıyla tamamlayan sürücü adayları artık kendi başlarına trafiğe çıkabilirler. Bu noktada bizlerin tavsiyesi en az 2 saat daha bu şeklide yanında direksiyon eğitmeniyle trafiğe çıkmasıdır. Yalnız başına direksiyon derslerine çıkacak olan bireylerin önce sakin daha sonra aktif yollarda trafiğe çıkması daha uygun olacaktır.

Özel Direksiyon Derslerini Manuel mi yoksa Otomatik Vites Araçla mı Yapmalıyım?

Özel direksiyon derslerini sürücü belgesi sınıfınız hangisi için uygunsa onunla yapabilirsiniz. Manuel vites araç ile otomatik vites arasındaki farkları anlatırsak kafanızda oluşan tereddütleri ortadan kaldırabiliriz. Otomatik vites araç ve kuslarla ilgili bilgi için ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Otomatik Vites Araç İle Manuel Vites Araç Arasındaki Farklar

  1. Otomatik vites araçlarda iki adet pedal bulunur. “Gaz ve fren”. Düz vites araçlarda ise üç adet pedal bulunur. “Debriyaj, fren ve gaz”.
  2. Otomatik vites araçlarda “D” sembolü ileri vites iken; manuel vites araçlarda “1” yazan sembol ileri vites anlamına gelir.
  3. Otomatik vites araçlarda “R” sembolü geri vites; manuel vites araçlarda da aynı şekilde “R” sembolü geri vites anlamına gelir.
  4. Otomatik vites araçlarda boş vites “N” sembolüyle gösterilirken, manuel vitesli araçlarda “N” sembolü 3 ve 4. Viteslerin tam orta noktasıdır.
  5. Otomatik vitesli araçlarda park konumu “P” sembolüne vites alınırken; manuel vitesli araçlarda el freninin çekilerek araç vitesi herhangi bir konuma alınır.

Özel direksiyon derslerini başlatmadan önce kişilerin kullanacakları araçların bu temel özellikleri kendilerine öğretilir. Görüldüğü üzere otomatik vitesli araçla özel direksiyon dersi almanın manuel vitesli araçla özel direksiyon dersi alması arasında hiçbir fark görülmemektedir. Yeterki bu temel farklara hakim olması yeterlidir.

Daha fazla bilgi için; Özcem Sürücü Kursu'nun 0553072121 nolu Whatsap hattına mesaj yollamanız durumunda veya doğrudan bu numarayı arayarak, halkla ilişkiler personellerimizden bilgi alabilirsiniz.

Kursumuz Haftanın 7 günü ve Sabah 09:00-Akşam 20:00 sattaleri arasında sizlere hizmet vermektedir. Sağlıcakla kalın

İyi sürüş dilekleriyle... Özcem Sürücü Kursu Ekibi

Kursumuzun Lokasyonu

whatsapp
ara
kayıt