Ehliyet Direksiyon Sınavı
Ehliyet direksiyon sınavı, sürücü belgesi almak için bir kursa yazılan sürücü adaylarının girmesi gereken ikinci basamak sınavıdır. Günümüzde bu sınavlar Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği aktif yollarda yapılmaktadır. Bu yollarda yaya geçidi, okul geçidi, trafik ışıkları gibi karayollarının belirli unsurlarının bulunması zorunludur. Sınav parkurunu başarıyla tamamlayan sürücü adayları sürücü sertifikası almaya hak kazanır. Tek basamaklı olarak yapılan bu sınavlar 2022 yılı içerisinde iki basamaklı bir formata dönüştürüleceği gelen haberler arasındadır. Böyle bir değişikliğin olması durumunda makalemizde gerekli değişikliği yaparak sizleri bilgilendireceğiz. Motosiklet sınavları içinde bu makalemizde belirtilen kurallar geçerlidir.
Ehliyet Direksiyon Sınavı Harç Yatırma
Sınav harcınızı kursunuza elden ya da kredi kartıyla ödemeniz gerekmektedir. Milli Eğitim Müdürlükleri direksiyon sınav ücretlerini bankaya yatırmayı kabul etmemektedir. Takibini tek bir yerden yapmak için sürücü kurslarından sınava girecek aday sayısı kadar tek bir dekontta ödemenin gösterilmesini istemektedirler.
Ehliyet Direksiyon Sınavı Girme Hak Sayısı
Toplamda 8 hakkınız bulunmaktadır. İlk kez kursa kayıt olanlara 4 hak verilmektedir. Bu 4 hakkınızın yanması durumunda yani başarısız olmanız halinde, 14 ders ücretini ödemeniz kaydıyla yeniden 4 hak tanımlaması yapılmaktadır.
Ehliyet Direksiyon Sınavı ve Eğitim Güzergâhı
Her ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İl belediyesine bağlı olan UKOME birimiyle kararlaştırdıkları yolları güzergâh olarak belirler.
Otomobil ve Diğer Araçlar İçin Direksiyon Sınavı İçeriği (Motosiklet Hariç)
Daha detaylı bilgi için Ehliyet Sınavları başlıklı makalemizdeki ehliyet direksiyon uygulama sınavı başlığındaki içeriği incelemenizi öneririz.
- İlk olarak araç kaput, bagaj ve ön gösterge panelleri tanıtımlarıyla başlar. Detaylı bilgi için Direksiyon Sınavı Araç Tanıtımı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
- Dur-Kalk aşamasında aracı geri geri en fazla 30 cm kaydırma hakkı tanınır.
- Paralel Park aşamasında en fazla 3 aşamada aracı kaldırıma en çok 50 cm uzaklıkta olacak şekilde park yapması istenir.
- L Park aşamasında tek hamlede aracı park etmesi istenir.
- Geri Geri 25 Metre aşamasında adayın kaldırıma tekeri çarpmaması ve yola doğru aracın çıkmaması istenir.
- Ani Fren aşamasında vites ikide 30 km hız ulaştıktan sonra aniden durması istenir.
Motosikletler İçin Ehliyet Direksiyon Sınavı İçeriği
Direksiyon sınavı içeriğine geçmeden önce Motosiklet Parkuru başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- İlk olarak motosiklet tanıtımı yapılır. Göstergeler, akü vb.
- Kukalar arası slalom yapılır.
- 2 adet 8 çizilmesi istenir.
- Düz şerit takibi ve ani fren yapılması istenir.
- Engelden sağa ya da sola kaçılması istenir.
- Son olarakta ortalama 5 kilometrelik güzergâhta trafik kurallarına uyularak motosiklet kullanması gözlenir. Sına yapıcılar kusrun aracıyla sürücü adayını takip ederek gözlemlerler.
Ehliyet Direksiyon Sınavı Geçme Puanı
Direksiyon sınavlarında puanlama bulunmamaktadır. 2 adet asli hata yapan sürücü adayının sınavı sonlandırılır. Örnek verecek olursak, iki kez üst üste stop eden adayın sınavı bitirilir. Ancak kırmızı ışıkta geçmek, yaya geçitlerinde yavaşlamama, parklar anında dubalara çarpmak gibi durumlarda sınav hemen orada bitirilir.
Ehliyet Direksiyon Sınavı Süresi
- Sınav süresi 35 dakikadır.
- Sınav günü ve saatinden 15 dakika önce sınav alanında hazır bulunmanız gerekmektedir. Aksi halde sınava 1 dakika bile geç kalan sürücünün sınav hakkı yanmaktadır.
Ehliyet Direksiyon Sınavı Sonuçları
Aracı başlama noktasından alıp başlama noktasına getiren sürücü adayları başarılı sayılmaktadır. Aksi bir durumda sınav komisyonu yani sınav yapıcılar sınav sonucunuzu hemen söylemektedirler.
Ehliyet Direksiyon Sınavında Yanınızda Bulundurmanız Gereken Evraklar
- Kimlik Kartı, Yabancılar İçin ikamet izni veya Pasaport
- Kursunuzdan almanız gereken ıslak imzalı sınav giriş belgesi
Ehliyet Direksiyon Sınavına Getirmemeniz Gerekenler
Böyle bir sınırlama bulunmamaktadır. Cep telefonunuzun sesini kısmanız şartıyla yanınızda bulundurabilirsiniz.
Ehliyet Direksiyon Sınavında Başarısız Olanlar
Sınav harçları + iki direksiyon dersi eğitimi almak kaydıyla yapılacak ilk farklı kodlu sınava alınır. 45 gün içinde sınav harcı yatırılarak iki adet direksiyon dersini almayan sürücü adaylarının bir hakkı yanar.
Ehliyet Direksiyon Sınavlarında Değerlendirme Kriterleri
Aşağıdaki tablolarda üç renk bulunmaktadır. Mavi, kırmızı, sarı. Bu renk skalası üzerinden sınav değerlendirmeniz yapılacaktır. Yukarıda da anlattığımız gibi herhangi bir geçme puanı bulunmamaktadır. Hatalar üzerinden sınavınız sonuçlandırılmaktadır.
- Mavi renkli bölümlerden en fazla 4 hata yapma hakkınız bulunmaktadır. Beşinci hatayı yaptığınız takdirde sınavınız sonlanacaktır.
- Sarı renkli bölümlerden en fazla 1 hata yapma hakkınız bulunmaktadır. İkinci hatayı yaptığınız takdirde sınavınız sonlanacaktır.
- Kırmızı renkli bölümlerden hiç hata yapma hakkınız bulunmamaktadır. Yapacağınız ilk hatada sınavınız sonlanacaktır.
Değerlendirme Formunu tek sayfa olarak indirmek için tıklayınız.
Ehliyet Direksiyon Sınavı hakkında daha detaylı bilgi için; 0553072121 nolu Whatsap hattımıza bilgi almak istediğinizi belirten bir mesaj yollayabilir ya da doğrudan bu numarayı arayarak bilgi de alabilirsiniz.
Kursumuz Haftanın 7 günü ve Sabah 09:00-Akşam 20:00 sattaleri arasında sizlere hizmet vermektedir. Sağlıcakla kalın
İyi sürüş dilekleriyle... Özcem Sürücü Kursu Ekibi.