B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti hakkında üzerinde detaylı olarak ve sizlerin aklına gelebilecek her soruyu düşünerek hazırladığımız makalemizin sizlere faydalı olacağını düşünüyoruz. Sürücü kursuna yazılma aşamasından başlayarak hangi evrakların gerekli olduğu, kimlerin otomatik ve manuel vites sürücü belgesine başvurabileceği, başvuru şartları, yazılı ve direksiyon eğitimlerinin nasıl yapıldığı, direksiyon sınavları ve içerikleri hakkındaki bilgiler, ehliyet için gerekli aşamalar, alkollü araç kullanan stajyer ve asli sürücülerin hangi durumlarda ehliyetlerinin iptal edileceği ve olası kazalarda nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında vb. bilgilere yer verdik. Ayrıca her başlık altında daha detaylı bilgilerin yer aldığı diğer yazı ve makalelerimize ulaşmanız için gerekli linkler ilgili başlığın hemen altına bırakıldı. Böylece hem bu başlıklarla ilgili hem de bu başlıklarla ilişkili olduğu düşünülen tüm konular hakkında bilgi edinmenizi sağladık.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Hangi Araçları Kullanır?
Sürücüsü dâhil 9 yolcu taşıyabilen araçları kullanabilmek için B sınıfı Sürücü belgesine sahip olunması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 8 yolcu 1 sürücü olmak üzere toplamda 9 kişi taşınabileceğinin anlaşılması gerektiğidir. Otomobil ehliyetleri 2016 yılı itibariyle manuel ve otomatik vites sürücü belgesi ayrımına tabi tutuldu. Bu ayrım gereği sadece otomatik vites araç kullanmak isteyenler için ayrı bir sınav sistemi geliştirildi. Böylece otomatik vites araç ehliyeti sahipleri manuel araç kullanmamak şartıyla kendi sınıfındaki her türlü otomatik vites aracı kullanma hakkına sahip oldu. Manuel vites yani halk arasında düz vites olarak bilinen ehliyet sınıfına sahip sürücüler ise kendi sınıflarındaki manuel ve otomatik vites her türlü aracı kullanabilmektedirler.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Alma Şartları Nelerdir?
B sınıfı ehliyet için hazırlanması gereken evraklar her iki vites tipi içinde aynı olmaktadır. Çünkü burada değişen tek şey aracın şanzıman sistemindeki farklılıktır. Ancak daha önce herhangi bir sınıf sürücü belgesine sahipseniz aşağıdaki evraklara ek olarak eski sürücü belgesi bilgilerinizi de kursumuz ile paylaşmak durumundasınızdır. Ayrıca eski ehliyet bilgilerinizin geçerli olabilmesi için 2016 ve sonrası yasayla birlikte bu ehliyetinizin güncel olması gerekmektedir.
- 18 yaşı ve üstünde olanların otomobil kullanmak için aldıkları ehliyet sınıfıdır.
- 4 adet biyometrik fotoğraf.
- En az ilkokul 4 ve üstü mezuniyete sahip olunması gerekir.
- Sağlık bakımından sürücülerde aranan sağlık şartları hakkındaki yönetmelik hükümlerine uygun aile hekimliklerinden alınmış sağlık raporu alınması gerekiyor.
- Sürücü olmasında herhangi bir engelin olmadığına dair sabıka kaydının e-devlet üzerinden alınması gerekir.
B Sınıfı Ehliyeti Manuel ve Otomatik Vites Yenileme Süresi Var mıdır?
B sınıfı ehliyet için yenileme süresi vardır. 2016 yılı itibariyle küçük araç sınıfları için ehliyet yenileme süresi 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Büyük ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıldır. Bu bilgiler ışığında bakınca B sınıfı sürücü belgelerinin yenilenme sürelerinin 10 yıl olduğunu görebiliyoruz. Bu 10 yılın sonunda Nüfus ve Vatandaşlık hizmetlerine götürmeniz gereken evraklar bulunmaktadır. Bunlar;
- Sürücü belgeniz yani B sınıfı ehliyetiniz
- Sürücü belgesi harcınız
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Sürücü olmanızda engel olmadığına dair sağlık raporu
B Sınıfı Ehliyeti Manuel ve Otomatik Vites Sınavları Hangi Aşamalardan Oluşmaktadır?
B sınıfı ehliyet sınavları, her iki vites cinsi araçlar için yapılan teorik sınavlar aynı sorulardan oluşmaktadır. Direksiyon sınavları da aynı şekilde aynı parkur ve aşamalardan oluşmaktadır. Buradaki temel ayrım direksiyon sınavında kullanılan araçlar noktasındadır. Otomatik vites sürücü belgesi alacakların 14 saatlik akan trafik eğitimleri ve 35 dakika süren direksiyon sınavları otomatik vites araçlarla yapılmaktadır. Manuel vites sürücü belgesi alacakların eğitim ve sınavları ise düz vites pedallı araçlarla yapılmaktadır.
B Sınıfı Ehliyeti Manuel ve Otomatik Vites Alabilmek İçin Verilen Eğitimler Nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi verilen teorik ve direksiyon uygulama eğitimleri aynı formatta olmaktadır. Teorik sınavlar elektronik ortamda gerçekleşen ve günümüzdeki ismiyle e-sınav formatına sahiptir. Bu sınav öncesi 34 saat sınıf içi dersler verilmektedir. Bu eğitimler sonucu yapılan yazılı sınavda başaralı olan adaylarımızın direksiyon eğitimleri planlanmaktadır. Bu eğitimler sonucu yapılan direksiyon sınavlarından başarılı olan adaylarımız ehliyet almaya hak kazanmaktadır. Ehliyet Yazılı Sınavları ve Ehliyet Direksiyon Sınavları hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz yazılarımızı mutlaka okumalısınız.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Hangi Araçları Kullanabilir?
B Sınıfı Sürücü Belgesi ile vites tercihinize uygun olan Otomobil, kamyonet, ATV ve traktör kullanabilirsiniz. Bu cümle ile anlayacağınız temel ayrım hangi vites tipinde ehliyete sahipseniz o vites tipine uygun olan “B Sınıfı, B1 Sınıfı ve F Sınıfı” araç çeşitlerini kullanabilirsiniz. Otomatik Vites Ehliyeti hakkında daha detaylı bilgi almak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Başvurusu Hakkında
Özcem Sürücü Kursuna gelerek ya da aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşarak ön kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kursa kayıt olduktan sonra teorik derslerinizi başlatarak sizleri e-sınava hazırlıyoruz. E-sınavda 50 adet soru sorulmaktadır. Bu 50 sorunun 12 tanesi ilkyardım dersi, 9 tanesi Motor ve Araç Tekniği dersi, 6 tanesi Trafik Adabı dersi ve 23 tanesi de Trafik ve Çevre Bilgisi derslerinden oluşmaktadır. E-sınavda yanlış doğruyu götürmemektedir. Her soru 2 puan değerinde olup 35 soruya doğru yanıt veren adaylar 70 puan alarak sınavda başarılı sayılmaktadırlar. E-sınavdan başarılı olan adaylarımızın direksiyon eğitimlerini planlayarak en yakın direksiyon sınavına hazırlıklarını gerçekleştiriyoruz. 2 saat simülatör 14 saat direksiyon eğitimlerinden oluşan toplamda 16 saatlik bir planlama yapılmaktadır. Sınavları geçtiğiniz takdirde sürücü sertifikanız hazırlanarak sizlere teslim edilir. Sizlerde bu sürücü sertifikasını sürücü belgesine dönüştürmek için Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri birimine giderek başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz. B sınıfı ehliyetiniz 1 hafta içinde evinize posta yoluyla ulaştırılıyor.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Hangi Durumlarda İptal Edilmektedir?
Sürücü belgenizi almanız itibariyle stajyer sürücü olarak 2 yıl boyunca trafiğin gözetiminde araç kullanmaya başlıyorsunuz. Ancak daha önce 2 yıl ve üzerinde farklı sınıf ehliyeti olup B sınıfı ehliyet alan sürücüler stajyer sürücü olarak sayılmazlar. Bu sebeple bu konuyu iki farklı başlıkta ele almalıyız:
Stajyer Sürücüler: Alkollü olarak trafikte 2 yıl boyunca 0.20 ve üstü promille araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir. Aynı şekilde 2 yıl içinde trafikte 3 hata yaparsa yine ehliyeti iptal edilir. Stajyer sürücülerin 2 yıllık süre içerisinde toplam 75 ceza puanları bulunmaktadır. Yapılan bu 3 hata nın her biri için 25 ceza puanı düşüleceği için sürücü belgesi otomatikmen iptal edilecektir. Stajyer Ehliyet I Aday Sürücü başlıklı makalemizde bu konuyla ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu makalemizi mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
Asli Sürücüler: Alkollü olarak trafikte 5 yıl içinde 3 kez 0.50 ve üstü promille araç kullandığı tespit edilirse ehliyeti iptal edilir. Yine 1 yıl içinde 100 ceza puanını 3 kez üst üste bitirirse ehliyeti iptal edilir.
Yukarıdaki durumlarda ehliyeti iptal edilen sürücülerin, yeniden ehliyet alabilmesi için öncelikle psikoteknik testlere girmesi gerekmektedir. Bu testlerden başarılı olanlar cezalarının bitmesi sonrası tekrar bir sürücü kursuna yazılarak ehliyet sınavlarına katılabilirler.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Olanlar Kazalara Karışırlarsa Hangi Cezaları Alırlar?
Ölümle sonuçlanan büyük kazalara karışan stajyer ehliyeti olan sürücülerin sürücü belgesi doğrudan iptal edilir. Stajyer olmayan sürücülerin ehliyetlerine 1 yıl süreliğine el konulur. Basit kazalarda haksız bulunan stajyer sürücüler yaptıkları her hata da 25 ceza puanı kaybederler. Asli sürücüler ise cezanın yaptırım gücüne göre 5 ile 25 puan arasında değişen ceza puanlarını kaybederler.
Özcem Sürücü Kursu olarak, manuel veya otomatik vites araç seçenekleriyle kursa kaydınızı yapabiliyoruz. Kurs fiyatlarıyla ilgili detaylı bilgiye whatsap iletişim hattımızdan arayarak öğrenebilirsiniz. Aşağıya gerekli bilgileri bıraktık. Ehliyet Fiyatları ile ilgili yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Farklı Bir Sınıf Sürücü Belgesi Olup B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
F sınıfı traktör, B1 sınıfı ATV, A1 sınıfı Motosiklet, A2 sınıfı motosiklet ehliyetlerine sahip olup B sınıfı Manuel veya otomatik vites sınıf sürücü belgesine sahip olmayan sürücü adayları yazılı sınavdan muaf edilerek sadece direksiyon uygulama sınavlarına girmek şartıyla B sınıfı manuel veya otomatik vites sınıfı sürücü belgesi alabilirler. Yukarıda sıraladığımız evraklara ek olarak önceki sınıf sürücü belgesi fotokopisi ile kursumuza başvurarak B sınıfı ehliyete kayıt olabilirler.
B Sınıfı Manuel ve Otomatik Vites Ehliyeti hakkında daha detaylı bilgi almak için; Özcem Sürücü Kursu'nun 0553072121 nolu Whatsap hattına mesaj yollamanız durumunda, veya doğrudan bu numarayı arayarak halkla ilişkiler personellerimizden bilgi alabilirsiniz.
Kursumuz Haftanın 7 günü ve Sabah 09:00-Akşam 20:00 saatleri arasında sizlere hizmet vermektedir. Sağlıcakla kalın
İyi sürüş dilekleriyle... Özcem Sürücü Kursu Ekibi.